AD: ‘Zoekmachine met wachtwoorden en mailadressen van Nederlanders’

Zie dit bericht van het AD op nos.nl.

https://nos.nl/artikel/2225011-zoekmachine-met-wachtwoorden-en-mailadressen-van-nederlanders.html

Een hacker maakt vandaag een zoekmachine toegankelijk met daarin honderdduizenden wachtwoorden en e-mailadressen van Nederlanders, meldt AD. De gegevens zijn afkomstig uit tientallen grote datalekken van de afgelopen jaren, bij onder meer LinkedIn, Dropbox, Playstation en Uber.

Volgens de krant bevat de database ongeveer combinaties van 1,4 miljard mailadressen en wachtwoorden van over de hele wereld. Zo’n 3,3 miljoen daarvan zouden van Nederlanders zijn. De gegevens zijn op te zoeken via een soort “Google voor wachtwoorden”.

In de zoekmachine zijn de gegevens wel deels versleuteld. Alleen de eerste twee tekens van het mailadres en eerste drie van het wachtwoord zijn zichtbaar.

Op de website haveibeenpwned.com kon je al controleren of je mailadres of wachtwoord is bemachtigd bij een datalek of hack.

Volgens de krant waren deze gegevens tot nu toe vrijwel alleen beschikbaar op afgesloten of onbekende websites, waar de data te koop werden aangeboden. De gegevens zijn echter steeds makkelijker te vinden.

In de database staan veel gegevens van personeel van grote overheidsinstanties en bedrijven in Nederland. Ook staan er parlementariërs in de lijst, waardoor hackers mogelijk toegang hebben tot gevoelige informatie. Criminelen kunnen de mailadressen en wachtwoorden gebruiken om bijvoorbeeld persoonlijke informatie te winnen of online aankopen te doen.

‘Blijf een gevaar’
De gegevens zijn waarschijnlijk afkomstig uit datalekken die al eerder in het nieuws waren. Zo ontvreemdden hackers in 2012 meer dan 160 miljoen wachtwoorden en andere data bij netwerksite LinkedIn. In 2014 en 2016 verschaften criminelen zich toegang tot tientallen miljoenen gegevens bij taxidienst Uber.

De bedrijven hebben destijds gebruikers geadviseerd hun wachtwoorden aan te passen. “Maar het blijft een gevaar omdat mensen heel vaak wachtwoorden hergebruiken”, zegt Herbert Bos, hoogleraar Systems en Network Security in AD. “Als mensen je e-mail en wachtwoord hebben, hebben ze je identiteit.”

HP-veiligheidsprogramma voor terugroeping en vervanging van notebook- en mobiele werkstationbatterijen

van: https://batteryprogram687.ext.hp.com/

Computerfabrikant HP stelt een veiligheidsprogramma in voor het terugroepen en vervangen van laptopbatterijen. Accu’s van bepaalde laptops kunnen oververhit raken en brandgevaar opleveren.

De productnamen van notebookcomputers waarvan de batterijen mogelijk in aanmerking komen

De volgende tabel bevat een lijst van HP producten die in aanmerking komen voor deze terugroepactie. HP adviseert alle batterijen te valideren die zijn geleverd bij de notebook, aangeschaft als accessoire of als reserve, of aangeleverd als vervanging via HP of een geautoriseerde serviceaanbieder.

ProBook HP Probook 640 G2 HP ProBook 640 G3
HP ProBook 645 G2 HP ProBook 645 G3
HP ProBook 650 G2 HP ProBook 650 G3
HP ProBook 655 G2 HP ProBook 655 G3
ZBook HP ZBook 17 G3 HP ZBook 17 G4
HP ZBook Studio G3
x360 HP x360 310 G2
Pavilion HP Pavilion x360
Envy HP ENVY m6
11 HP 11 Notebook PC

Met het downloaden en installeren op uw laptop van dit tooltje kunt u nagaan of u voor vervanging van de batterij in aanmerking komt.

Neem contact op met Aucuba als u hulp kunt gebruiken.